Pulpety z marchewka i groszkiem

31/03/2022

Składniki:

▪400g mięsa mielonego (z dobrej wieprzowiny, indyka, kurczaka)🥩

▪1 jajko🥚

▪3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

▪1 cebula🧅

▪1 mieszanka groszek-marchewka "Wojna" 480g 🥕

▪szklanka wody

▪płaska łyżka mąki ziemniaczanej

▪100 ml śmietanka 30%🍶

▪przyprawy: sól, pieprz, koperek, liść laurowy, ziele angielskie🧂

Na patelni przysmażamy na złoto cebulkę uprzednio pokrojoną w kostkę.

Do miski wrzucamy zmielone mięso mielone (z dobrej wieprzowiny, indyka, kurczaka), dodajemy jajko, płatki owsiane, cebulkę, sól, pieprz i formujemy pulpety.

W dużym rondlu rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy pulpety z każdej strony do zarumienienia.

W szklance zimnej wody rozpuszczamy płaską łyżkę mąki i zalewamy przypieczone pulpety. Kolejno dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 10 min pod przykryciem. Na koniec doprawiamy śmietanką i dorzucamy odsączoną mieszanką marchewki i groszku do sosu i gotowe 🙂

 

 

Smacznego! 👩‍🍳