Składniki:
400g mięsa mielonego (z dobrej wieprzowiny, indyka, kurczaka)
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 cebula
1 mieszanka groszek-marchewka "Wojna" 480g
szklanka wody
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml śmietanka 30%
przyprawy: sól, pieprz, koperek, liść laurowy, ziele angielskie
Na patelni przysmażamy na złoto cebulkę uprzednio pokrojoną w kostkę.
Do miski wrzucamy zmielone mięso mielone (z dobrej wieprzowiny, indyka, kurczaka), dodajemy jajko, płatki owsiane, cebulkę, sól, pieprz i formujemy pulpety.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy pulpety z każdej strony do zarumienienia.
W szklance zimnej wody rozpuszczamy płaską łyżkę mąki i zalewamy przypieczone pulpety. Kolejno dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 10 min pod przykryciem. Na koniec doprawiamy śmietanką i dorzucamy odsączoną mieszanką marchewki i groszku do sosu i gotowe
Smacznego!