Składniki:
1 kg mięsa na rosół: (ćwiartka kurczaka, szponder wołowy, szyja indycza)
2 średnie marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 mała cebula
1500 ml – 2000 ml wody
przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego "WOJNA"
100 ml śmietany 30%
4 ząbki czosnku
Do dużego garnka wrzucamy (wymoczone przez godzinę w zimnej wodzie) mięso i gotujemy na małym ogniu. Po 20 minutach usuwamy szumowiny z brzegów i dorzucamy obrane warzywa: dwie marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, przypaloną cebulkę oraz przyprawy: dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Garnek przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika do takiej, by zupa tylko "pyrkoliła się" i gotujemy około 120 minut.
Po 2 godzinach wyławiamy cedzakiem z zupy całe mięso, warzywa, przyprawy i mamy gotowy bulion pod pomidorówkę
Do naszego gotowego bulionu dodajemy słoiczek koncentratu "Wojna", przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka łyżek dobrej śmietany i wyborną pomidorową mamy na talerzu
Smacznego !