Domowa pomidorowa

31/03/2022

Składniki:

▪1 kg mięsa na rosół: (ćwiartka kurczaka🐤, szponder wołowy🐮, szyja indycza🐔)

▪2 średnie marchewki🥕

▪1 mały korzeń pietruszki

▪kawałek korzenia selera

▪1 mała cebula 🧅

▪1500 ml – 2000 ml wody

▪przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu🧂

▪1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego "WOJNA"👑

▪100 ml śmietany 30%🍶

▪4 ząbki czosnku🧄

Do dużego garnka wrzucamy (wymoczone przez godzinę w zimnej wodzie) mięso i gotujemy na małym ogniu. Po 20 minutach usuwamy szumowiny z brzegów i dorzucamy obrane warzywa: dwie marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, przypaloną cebulkę oraz przyprawy: dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Garnek przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika do takiej, by zupa tylko "pyrkoliła się" i gotujemy około 120 minut.

Po 2 godzinach wyławiamy cedzakiem z zupy całe mięso, warzywa, przyprawy i mamy gotowy bulion pod pomidorówkę 😊

Do naszego gotowego bulionu dodajemy słoiczek koncentratu "Wojna", przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka łyżek dobrej śmietany i wyborną pomidorową mamy na talerzu 😊

 

 

Smacznego ! 👩‍🍳