Składniki:
około 1,5l - 2l bulionu warzywnego
2 średnie marchewki
1 duża pietruszka
pół selera
5 ziemniaków
1 słoik ogórków kiszonych "WOJNA" ewentualnie 1 słoiczek przecieru ogórkowego "WOJNA"
100-150ml śmietany 30%
przyprawy: koperek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe wg uznania
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę, sól, pieprz, ziele oraz liście laurowe i gotujemy około 10 min. (sprawdzamy po miękkości zimniaka).
W międzyczasie jak warzywa dochodzą to : wybieramy wersję
przecier ogórkowy "WOJNA", albo "chce Nam się " i wybieramy wersję
słoik ogórków kiszonych "WOJNA" i ścieramy na tarce o średnich oczkach (obie wersje rewelacyjne)
Do zupy dodajemy ogórki, doprawiamy śmietanką oraz koperkiem. Jeżeli lubicie wersję ogórkowej bardziej kwaśną śmiało wlejcie troszkę wody z ogórków kiszonych do zupy.
Smacznego!